Trio velikonočních receptů, které na vašem stole nesmí chybět

Velikonoce jsou za dveřmi a vy byste chtěli svou rodinu a blízké potěšit tradičními dobrotami? Pak na vašem stole nesmí chybět velikonoční nádivka, velikonoční beránek a velikonoční mazanec. Máme pro vás recepty s radami, jak dosáhnout dokonalosti!

zdroj: revistaartesanato.com.br

Velikonoční nádivka alias Hlavička, Svítek či Sekanice

Sladkých dobrot si během velikonočních svátků užijete dost (a to nemluvíme o dětech). Proto je třeba připravit i velikonoční nádivku, a to takovou, z jaké se celé rodině budou sbíhat sliny!

Můžete jí znát pod různými názvy, ale „velikonoční nádivka“ převažuje. Ostatní názvy jsou odvozeny především dle surovin, které se na ní používají, například hlavička referuje k telecímu masu, které se na ní tradičně používá.

Abyste však upekly dobrou nádivku, nemusíte nutně shánět telecí. Využít můžete jakékoli bílé maso, ideálně kuřecí, králičí, jehněčí, uzené nebo vepřové. Pokud chcete, můžete použít kombinaci více druhů. Ve všech případech je nutné maso předem povařit a vývar z něj si ponechat, využijete jej při dalších krocích.

Na velikonoční nádivku budete potřebovat:

  • 200 – 300 g masa (předem povařeného)
  • 6 starších rohlíků nakrájených na kostičky (využít můžete i housky nebo světlý toustový chleba)
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce – oddělené žloutky a bílky
  • 40 g rozpuštěného másla (potřebujete i na vymazání formy)
  • minimálně hrst kopřiv, hrst špenátu
  • lžíci pažitky, petrželky
  • muškátový květ nebo oříšek
  • sůl, pepř
  • strouhanku na vysypání pekáčku

Postup přípravy:

  1. Zelené bylinky a rostlinky nejdříve omyjte a poté zpařte v horké vodě. Díky tomu zmenší svůj objem a bude se s nimi lépe pracovat.
  2. Předem uvařené maso pokrájejte na kostičky.
  3. Máslo utřete se špetkou soli a žloutky. Vyšlehejte pevný sníh.
  4. Kostky suchého pečiva zalijte mlékem a vývarem z masa. Promíchejte, ať vše nasákne.
  5. Přidejte nasáknuté pečivo ke směsi ze žloutků a másla, dodejte spařené zelené lístky a další koření.
  6. Směs rovnoměrně promíchejte.
  7. Z bílků ušlehejte sníh a postupně jej do směsi přidávejte.
  8. Připravte si pekáček, který vymažete máslem a vysypete strouhankou.
  9. Směs rovnoměrně rozložte.
  10. Pečte v předem vyhřáté troubě (180 °C – 200 °C) do zlatova. Mělo by to trvat 30 – 50 minut.

A s čím nádivku servírovat? Skvěle se k ní hodí kyselé okurky, osmahnutá cibulka nebo pórek.

Vegetariánská velikonoční nádivka? Ano!

Jednou z hlavních surovin velikonoční nádivky je sice maso, ale pokud jej nekonzumujete, můžete se mu snadno vyhnout. Držte se stejného receptu, jaký je uveden výše, jen místo masa použijte uzené tofu, uzený tempeh nebo šmakouna – záleží, co vám nejvíce chutná. Samozřejmě vám odpadá jejich předvařování.

Zvolené pečivo tím pádem budete namáčet jen v mléce, jelikož nebudete mít vývar. Pokud ale zrovna máte po ruce zeleninový vývar z předchozího vaření, můžete jej samozřejmě přidat.

tradiční velikonoční nádivka
zdroj: czechcuisine.net

Velikonoční beránek

Co by to bylo za Velikonoce bez beránka? Někteří jej používají jako velikonoční dekoraci za okno a tudíž jim nezáleží na chuti – pokud ho totiž budete mít několik dní vystaveného, samozřejmě ztuhne a bude tak vhodný jen na nadrobení slepicím.

Pokud si na něm ale chcete pochutnat, pak se mrkněte na následující recept.

Na velikonočního beránka potřebujete:

  • 3 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 200 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • balíček kypřicího prášku
  • balíček vanilkového cukru
  • trochu citronové kůry
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo a mouku na vysypání formy
  • hřebíček nebo rozinky na oči

Postup:

  1. Nejdříve ušlehejte sníh z bílků.
  2. V míse smíchejte sypké suroviny – prosátou mouku, cukr, kypřicí prášek a citronovou kůru. Jemně smíchejte a dodejte žloutky, mléko a olej. Vše důkladně promíchejte
  3. Pomalu přimíchávejte sníh.
  4. Vzniklou hmotu dejte do předem vymazané a vysypané formy.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 °C přibližně hodinu. Po 40 minutách začněte kontrolovat pomocí špejle (pokud se těsto chytá na špejli, pak ještě není velikonoční beránek hotový).
  6. Po upečení nechejte pár minut vychladnout (těsto se pak lépe oddělí od formy).
  7. Ozdobte jej moučkovým cukrem, stužkou kolem krku, dodejte beránkovi oči a nos – poslouží rozinky nebo hřebíček.

Suroviny jsou vypočítány na průměrně velkou formu. Pokud víte, že máte formu menší a nebo větší, musíte podle toho množství surovin upravit.

Jak zaručit, aby se vám beránek hezky vyklopil? Důležité je mít formu, která dobře vede teplo. Díky tomu bude rovnoměrně upečený a bude mít správnou konzistenci. Ideálně proto mějte po ruce formu keramickou, plechovou nebo skleněnou. A co je nejdůležitější – dejte beránkovi minimálně dvě minuty na vychladnutí, než ho budete vyklápět! Díky tomu máte větší šance, že se vám vyklopí bez problémů.
tradiční velikonoční beránek
zdroj: czechcenter.org

Velikonoční mazanec

Taková zajímavost na začátek – věděli jste, že se velikonoční mazanec tradičně připravoval na Bílou sobotu? Lidé je chtěli mít připravené na neděli, kdy se nosily do kostela a nechávali se posvětit. Byl to symbol, který znamenal konec půstu a začátek radosti a veselení.

Jak zajistit, aby takový velikonoční mazanec přinesl veselí i k vašemu stolu? Povedeným receptem!

Na velikonoční mazanec potřebujete:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 110 g povoleného másla + máslo na vymazání plechu
  • 200 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • kostka droždí
  • špetka soli
  • muškátový oříšek, citronová kůra
  • rozinky, plátky mandlí

Postup přípravy:

  1. Nejdříve ohřejte mléko (nesmí být vařící) a nadrobte do něj droždí. Nechejte trochu nakynout a přidejte ostatní sypké suroviny, tedy sůl, mouku a cukr. Zpracujte a nechejte kynout.
  2. Máslo s cukrem a žloutky vyšlehejte v jednolitou hmotu. Poté přidejte ostatní suroviny (kromě rozinek a mandlí).
  3. Vše pečlivě zpracujte v jednotnou hmotu. Poté vpracujte rozinky a vytvarujte bochánek. Ten poprašte moukou.
  4. Vzniklé těsto nechejte minimálně dvě hodiny kynout na teplém místě. V průběhu upravujte tvar, zda těsto drží tvar bochánku.
  5. Povrch posypte plátky mandlí.
  6. Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 20 minut. Poté snižte teplotu na 170 °C asi 30 – 45 minut a pečte do zlatova.
tradiční velikonoční mazanec
zdroj: honestcooking.com

Jak prostřít sváteční tabuli?

Pokud vás trápí otázka, jak prostřít velikonoční tabuli, tak i s tím vám můžeme trochu pomoct. Vždy potěší zajímavě poskládané ubrousky. V článku, kde se věnujeme skládání ubrousků, najdete zajímavý nápad třeba na zajíčka, který je k této příležitosti jako stvořený. A pokud jste šikovní, skvěle budou vypadat také velikonoční dekorace vlastní výroby. Nenecháme vás samotné, ani pokud se pustíte do barvení velikonočních vajíček.

velikonoční prostírání - králíček z ubrousku
zdroj: delish.com

Tak jak letos pojmete Velikonoce vy? Pustíte se do tradičních receptů, nebo máte v plánu něco jiného?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *