Grilování: Jak dosáhnout nejlepších výsledků a čemu je třeba se vyhnout?

Kdo negriluje, není Čech, dalo by se říct. Letní grilovací sezóny se u nás těší opravdu veliké oblibě, to ale neznamená, že vždy víme, jak zajistit, aby naše pokrmy byly gurmánskou záležitostí. Proto přinášíme různé tipy na grilování, jak si poradit nejen s masem, ale i grilovanou zeleninou. Kromě toho se podíváme na nejčastější chyby při grilování a poradíme, jak vyčistit gril. A jako bonus pro vás máme tip na výborný dip k masu i zelenině.

Tipy na grilování masa i zeleniny
zdroj: pixabay.com

Tipy na grilování: Co je dobré vědět

Abyste docílili opravdových delikates, měli byste o grilování vědět spoustu věcí. Nejen co dělat, ale také co nedělat. Proto doporučujeme seznámit se také s tím, jaké jsou časté chyby při grilování.

Na začátek je ale třeba položit otázku: Patříte mezi plánovače, kteří se na grilování chystají pár dní, nebo jste spíše spontánní povahy, které se prostě rozhodnou a jdou rozpalovat oheň? V obou případech si můžete skvěle pochutnat, budete ale muset ke grilování přistupovat různě. A my vám s tím poradíme.

Jak připravit gril?

Na trhu naleznete spoustu různých grilů a nelze jednoznačně říct, který je nejlepší. Můžete používat gril na uhlí či brikety, existuje také gril s lávovými kameny, elektrický gril, kontaktní gril i plynový gril. Ať tak nebo tak, Před jeho zapalováním se ujistěte, že je pořádně vyčištěný.

Při grilování nejen masa je alfou a omegou správná teplota. Maso rozhodně nedávejte na rošt v případě, že ještě nemáte pořádně rozpálený gril. Nejdříve musíte gril pořádně rozžhavit, a to ideálně rovnoměrně! Je jedno, jestli používáte brikety, plyn, elektriku či žulové nebo lávové kameny.

Gril či ohniště byste měli rozehřívat asi 25 minut. Jakmile budete mít jistotu, že je rošt nebo kámen rovnoměrně rozžhavený, teprve pak pokládejte na gril maso. Nejdříve grilujte na velkém žáru (maso se díky tomu uzavře a šťáva zůstane uvnitř), poté uberte na teplotě, maso odsuňte na okraje grilu a nechte je pomalu dodělat. Nedoporučujeme píchat do masa vidličkou nebo čímkoli ostrým – viz chyby při grilování!

Uhlíky na grilování
zdroj: pixabay.com

Grilování masa

Máme pro vás velké NIKDY. Nikdy na gril nedávejte mražené maso. Pokud jste těmi, kteří nemají čas na dlouhou přípravu, mějte pro jistotu během léta nakoupené nějaké zavakuované maso na grilování nebo klobásky uskladněné v chladu. Pokud popadnete maso z mražáku a hned jej hodíte na oheň, nepochutnáte si.

Pokud máte na přípravu čas, je to ideální stav, protože můžete maso naložit do marinády, která mu dodá výraznější chuť. Maso ale nesolte – viz chyby při grilování. Marinády se nejčastěji dělají z oleje, koření a bylinek. K nakládání můžete použít také pivo nebo víno.

Ať už si připravíte vlastní marinádu, nebo máte k dispozici kupovanou, vždy postupujte stejně – osušené plátky masa pokládejte po jednom do mísy. Každý plátek polijte částí marinády. Poté položte další plátek. Takto opakujte, dokud nebudete mít všechny plátky ponořené do marinády.

Grilování masa
zdroj: pixabay.com

Jak dlouho marinovat maso ?

Záleží na tipu masa. Kuřecímu nebo rybímu stačí jen pár hodin, vepřové ocení aspoň 12 hodin a hovězí nechejte klidně marinovat celý den. Doporučuje se občas maso v marinádě otočit. Naložené maso hlavně udržujte stále v chladu, aby se nezkazilo.

Marináda se následně nepodává k dochucení masa na talíři! K tomu slouží omáčky, přelivy nebo dipy.

Jak dlouho grilovat?

Tak zde pro vás nemáme jednoznačnou radu. Vždy záleží na tom, jak máte rádi propečené steaky nebo jak hrubá je váš plátek masa. Obecně platí, že rybám a kuřecímu masu (převážně bez kosti) stačí pár minut. Více času potřebuje jehněčí a ještě více hovězí a vepřové (cca 10 minut přímého grilování). Každopádně moc nedoporučujeme odhadovat propečenost od oka. Ideální je koupit si teploměr, kterým snadno ověříte teplotu masa uvnitř. Vyhnete se pak mnohým nepříjemnostem.

Kdy používat alobal?

Alobalové misky se většinou používají při grilování zeleniny nebo sýrů, pokud se ale bojíte, že by vám menší kousky masa propadly roštem, mohou pomoci zde. Hodí se také v případě, že vám z masa odkapává příliš tuku na uhlíky.

Grilovaná zelenina a sýry

Zdá se, že grilovanou zeleninu a sýry vyhledávají spíše vegetariáni. Tím se ale spousta lidí připravuje o opravdové delikatesy! Taková grilovaná zelenina může být skvělou přílohou k jakémukoli masu.

Příprava zeleniny na grilování
zdroj: pixabay.com

Jakou zeleninu můžeme grilovat?

Možností je opravdu spousta. Můžete grilovat cibuli, papriku, rajčata, cuketu, lilek, kukuřici, brambory, mrkev,… a mohli bychom pokračovat dále.

U zeleniny doporučujeme používat špejle nebo grilovací misky, aby menší kousky nepropadávaly dolů. Grilovací misky jsou také vhodné na zachycení šťávy, kterou může třeba cibule nebo paprika pouštět. Zeleninu můžete také nakrájet na menší kousky, obalit jí v oleji s kořením a zabalit do alobalu tak, aby olej nevytékal. Na grilu pak stačí balíček pravidelně otáčet. Díky tomu vám neunikne ani kapka šťávy bokem a budete mít šťavnatou zeleninu.

Zeleninu není třeba až na výjimky předem předvařovat. Výjimkou jsou zde brambory a kukuřice. Brambory můžete na grilu připravovat jakkoli – v celku, nakrájené na měsíčky i na kolečka. Abyste ale na ně nečekali věčně, rozhodně je předvařte. To stejné platí pro kukuřici. A opět rada pro rychlíky – pokud chcete mít rychle hotovo, kupte si předvařenou kukuřici. Tu pak stačí jen vybalit z obalu a položit na gril. Během grilování můžete potírat olejem s kořením.

Tipy na grilování - kukuřice
zdroj: pixabay.com

Jaký sýr na gril je ideální?

Je tady ještě někdo, kdo nevyzkoušel grilovaný hermelín nebo camembert? Tato pochoutka je velmi jednoduchá a rozteklý sýr spolu s čerstvým pečivem je opravdu pochoutkou. Sýr můžete grilovat jen tak, přímo na roštu nebo kameni, můžete si ho ale vylepšit, pokud ho namažete kořením v oleji, k tomu navíc můžete přidat tenká kolečka cibule z obou stran a vše zabalit do alobalu. Pravidelně otáčejte a jakmile ucítíte, že je hermelín měkký, můžete ho podávat. Během grilování ale musíte dávat velký pozor, abyste jeho krustu nepropíchli a celý obsah nevytekl.

Jaký je vlastně rozdíl mezi hermelínem a camembertem? Rozdíly jsou malé. Hermelín používá čerstvé mléko a bývá tučnější a o něco tvrdší. Camembert se vyrábí z pasterovaného mléka a má asi o 10-20 % mléčného tuku méně. Oba tyto sýry pochází původně z Normandie. Obecně se doporučuje grilovat spíše hermelíny, camemberty jsou spíše určeny na vychutnávání k vínu. Samozřejmě záleží na jejich kvalitě.
grilovaný hermelín
zdroj: photodune.net

Během léta snadno dostupný a chuťově nepřekonatelný je sýr Halloumi. Pochází z Řecka a jeho jemná máslová chuť nemá konkurenci. Jako jeden z mála sýrů se na ohni neroztéká, nemusíte se tedy bát manipulace s ním. Má v sobě také velké množství „šťávy“, nemusíte ho tedy nijak mazat. Naopak, pokud by hrozilo, že vám šťáva ze sýru bude stékat na kameny či uhlíky, doporučujeme Halloumi grilovat na alobalové misce. Tento sýr je každopádně vhodný právě pro spontánní povahy, které nemají rády dlouhé přípravy – kostku sýru prostě nakrájejte na zhruba centimetrové plátky a můžete s nimi hned na gril! Samotná jeho chuť je dostačující a není třeba ho nijak kořenit.

grilované halloumi
Grilovaný sýr Halloumi, zdroj: pixabay.com

Grilovat bez větší přípravy lze také sýr Panýr. Ten pro změnu prochází z Indie a stejně jako Halloumi má tu skvělou vlastnost, že se neroztéká. V Česku je snadno k dostání jeho varianta přímo na gril.

Pokud se podíváme k našim sousedům, nalezneme u nich Oštěpky (Oštiepok). Je to uzený sýr oválého tvaru, který stačí pouze vyndat z obalu a na grilovací misce z obou stran asi 2-5 minut opékat. Neroztéká se, pouze změkne. Výborně chutná v kombinaci s barbecue omáčkou, kdo má rád sladší kombinace, tak může zvolit brusinkovou omáčku.

A pokud chcete vyzkoušet i jiné tipy sýrů, máte možnost. Především v letních měsících se regály v obchodech ohývají pod různými pochoutkami na gril. Pokud si tedy vyberete jakékoli balení sýru určeného na gril a budete se řídit pokyny, jistě si pochutnáte.

Grilované sýry jsou na přípravu opravdu velmi jednoduché a chutnají skvěle s čerstvým pečivem či grilovanou i čerstvou zeleninou. Ochutit je můžete různě, třeba kořením (existuje přímo koření na grilované hermelíny), nebo třeba tím, že na ně pokladete třeba cibuli.

Grilování zeleniny
zdroj: pixabay.com

Chyby při grilování

Přiznat si chybu je někdy těžké. Přesto je dobré se z nich poučit. Naše chuťové pohárky nám za to poděkují! Co tedy při grilování nedělat? Máme tady svatou šestici:

Sůl zde není nad zlato!

Samozřejmě tím nemyslíme, že byste měli jíst neosolené maso. Klidně si ho osolte, ale ideálně až poté, co ho sejmete z grilu. Pokud maso osolíte před nebo během grilování, začne pouštět šťávu, a to je přesně to, co nechcete.

Vidličku nechejte během grilování odloženou hodně daleko

Máte ve zvyku otáčet maso tak, že jej nabodnete na vidličku nebo něco jiného ostrého a otočíte ho? Pak se opět připravujete o šťavnatost masa. Když totiž pokládáte maso na rozžhavený povrch, tak se hezky zatáhne a šťáva zůstane uvězněná uvnitř. Jakmile maso probodnete, má šťáva únikové cestičky, kterých rozhodně využije.

K manipulaci s masem jsou proto nejvhodnější kleště na grilování.

Příliš koření pohřbí jedinečnou chuť

I v případě, že máte rádi kořeněná jídla, nedoporučuje se koupat maso a zeleninu ve všem, co doma najdete. Méně je někdy více. Nechcete přece úplně pohřbít chuť pečlivě vybíraného kousku. K dochucování se spíše hodí přelivy, omáčky nebo dipy, které si můžete připravit k masu a jednotlivé kousky do nich namáčet.

Příliš časté otáčení masa během grilování

Maso byste v podstatě měli otočit jen jednou. Po položení masa na gril byste s ním pár minut neměli vůbec hýbat, aby se mohlo neporušeně zatáhnout, jak jsme již psali výše. Poté byste ho měli obrátit na druhou stranu a dopéct ho do takové míry, jak to máte rádi.

Maso se přichytává na špejli

Milujete špízy, ale trpíte, když vám kousky jídla zůstávají přilepené na špejlích? Že jste se vykašlali na jejich přípravu? Maso během grilování vypustilo tuk a ten se připekl ke špejli. Dřevěné špejle navíc mohou začít i hořet – to nechcete. Aby se to nestávalo, může je buď namočit přes noc do vody a nebo do oleje. Díky tomu nasáknou a během pečení pak nebudou mít tendenci připéct se k masu. Pokud vás tato příprava nebaví, pak byste měli zvážit nákup kovových jehlic. I u ní se ale doporučuje potřít jí nějakým tukem, aby se maso nepřichycovalo.

Čistota je základ

Grilujete často, ale nebaví vás vše čistit, tak na to kašlete? Chyba. Zbytky z předchozího grilování vám můžou pěkně pokazit chuť. Čištění nikdy nepodceňujte.

vypalování grilu
zdroj: pixabay.com

Jak vyčistit gril

Abyste si co nejvíce usnadnili práci, s čištěním můžete začít hned po grilování, a to tak, že gril ještě rozžhavíte na maximum a nějakou dobu ho tak necháte. Díky tomu se na roštu i na kamenech vypálí zbytky jídla. Díky tomu je mnohem snazší je odstranit. Tyto kousky pak odstraňte kartáčem k tomu určeným nebo drátěnkou.

Drátěnku samozřejmě nepoužívejte, pokud pracujete s kontaktním grilem. U takového grilu by měl být povrch upraven tak, aby se na něj jídlo nepřichytávalo – pokud by se tak náhodou stalo, doporučujeme desky sejmout (pokud to jde), a na nějakou dobu je namočit do teplé vody. Rozhodně nepracujte s ostrými předměty, abyste nepoškodili povrch.

Co se týče čisticích prostředků, nezapomínejte, že čistíte plochu, která slouží k přípravě jídla. Pokud budete používat chemické prostředky, může se stát, že se pak přenesou na vaše jídlo… a to nechcete. Proto kupujte čisticí prostředky přímo určené na grily a vždy dbejte na to, abyste je dobře smyli pryč.

Dobré je použít eco výrobky, které v sobě chemii v podstatě nemají. K čištění můžete použít také jedlou sodu. Nedoporučuje se ale používat citron, ten je dost kyselý a mohl by poškodit povrch roštu.

Výborný dip k masu, sýru i zelenině

Máme pro vás skvělý recept, kterým dochutíte své grilované delikatesy.

Připravte si:

  • majonézu – klasickou nebo veganskou (cca 200 – 250 g)
  • cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, sušenou červenou papriku (může být i pálivá)

Postup přípravy:

Cibuli nakrájejte na drobné kousky, stroužky česneku rozmačkejte a vše zamíchejte do majonézy. Dodejte lžičku sladké papriky. Pokud máte rádi pikantnější jídla, dodejte také půlku lžičky pálivé papriky. Osolte a opepřete podle sebe. Dobrou chuť!

zdroj: chilipeppermadness.com

Máte také tipy na grilování, bez kterých nemůžete být? A zjistili jste, jestli při grilování děláte nějaké chyby? Podělte se s námi o zkušenosti v komentářích!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *