Jak připravit přepuštěné máslo

Původem je přepuštěné máslo indickým výrobkem, ale i v našich kuchyních si již našlo své místo. Pro své vlastnosti a zdraví prospěšné účinky jej používaly už naše babičky.

Přečtěte si náš článek o tom, jak vyrobit ghí máslo a proč by nikdy nemělo chybět i ve vaší kuchyni.

Proč vyrábět ghí máslo

Před lety se máslo přepouštělo z jednoho prostého důvodu. Takto upravenému máslu se výrazně zvýší jeho trvanlivost. V uzavřené nádobě vydrží několik měsíců.

Přepouštěním z másla odstraňujete mléčné bílkoviny a zůstává čistý máselný tuk. Tohle je skvělá zpráva nejen pro lidi s laktózovou intolerancí.

Máslo má kouřový bod okolo 150 °C, po přepuštění tento bod stoupá až k 250 °C. V tuto chvíli již na něm můžete bez obav i smažit.

Ghí má samozřejmě i spousty dalších prospěšných vlastností, ze kterých můžeme vypíchnout například to, že upravuje hladinu cholesterolu, udržuje v těle zásadité prostředí, působí protizánětlivě a napomáhá trávení. Navíc obsahuje pro člověka důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny a vitaminy A, E, D a K.

Jak vyrobit ghí máslo

Výroba přepuštěného másla není nikterak složitá a většině lidem se povede hned napoprvé. Stačí jen dodržovat následující pravidla.

Připravte si:

Máslo

Rendlík či hrnec

Lžíci nebo vařečku pro odebírání pěny (nejlépe dírkovanou)

Jemné sítko nebo platýnko na scezení

Postup výroby ghí másla:

1 – Máslo v rendlíku rozpusťte na středním plameni.

Výroba přepuštěného másla - ghí.
Zdroj obrázku: toriavey.com

2 – Snižte plamen na minimum a vyčkejte, až se na hladině začne tvořit pěna.

3 – Veškerou pěnu odeberte lžící.

Jak vyrobit ghí máslo - odebrání pěny.
Zdroj obrázku: toriavey.com

4 – Vychladlou tekutinu přelejte do skleněné nádoby přes plátýnko.

hotové ghí máslo.
555Zdroj obrázku: toriavey.com

Dávejte pozor, ať má máslo při vaření stále světlou barvu.

Kde máslo ghí používat

Jak jsme již zmínili v úvodu, díky svým vlastnostem vydrží ghí máslo vysoké teploty. Proto je vhodné pro smažení všeho druhu.

My doporučujeme takto upravené máslo používat všude, kde používáte standardní máslo. Do teplé i studené kuchyně, do slaných i sladkých pokrmů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *