Původem je přepuštěné máslo indickým výrobkem, ale i v našich kuchyních si již našlo své místo. Pro své vlastnosti a zdraví prospěšné účinky jej používaly už naše babičky.
Přečtěte si náš článek o tom, jak vyrobit ghí máslo a proč by nikdy nemělo chybět i ve vaší kuchyni.
Proč vyrábět ghí máslo
Před lety se máslo přepouštělo z jednoho prostého důvodu. Takto upravenému máslu se výrazně zvýší jeho trvanlivost. V uzavřené nádobě vydrží několik měsíců.
Přepouštěním z másla odstraňujete mléčné bílkoviny a zůstává čistý máselný tuk. Tohle je skvělá zpráva nejen pro lidi s laktózovou intolerancí.
Máslo má kouřový bod okolo 150 °C, po přepuštění tento bod stoupá až k 250 °C. V tuto chvíli již na něm můžete bez obav i smažit.
Ghí má samozřejmě i spousty dalších prospěšných vlastností, ze kterých můžeme vypíchnout například to, že upravuje hladinu cholesterolu, udržuje v těle zásadité prostředí, působí protizánětlivě a napomáhá trávení. Navíc obsahuje pro člověka důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny a vitaminy A, E, D a K.
Jak vyrobit ghí máslo
Výroba přepuštěného másla není nikterak složitá a většině lidem se povede hned napoprvé. Stačí jen dodržovat následující pravidla.
Připravte si:
Máslo
Rendlík či hrnec
Lžíci nebo vařečku pro odebírání pěny (nejlépe dírkovanou)
Jemné sítko nebo platýnko na scezení
Postup výroby ghí másla:
1 – Máslo v rendlíku rozpusťte na středním plameni.
Zdroj obrázku: toriavey.com
2 – Snižte plamen na minimum a vyčkejte, až se na hladině začne tvořit pěna.
3 – Veškerou pěnu odeberte lžící.
Zdroj obrázku: toriavey.com
4 – Vychladlou tekutinu přelejte do skleněné nádoby přes plátýnko.
555Zdroj obrázku: toriavey.com
Dávejte pozor, ať má máslo při vaření stále světlou barvu.
Kde máslo ghí používat
Jak jsme již zmínili v úvodu, díky svým vlastnostem vydrží ghí máslo vysoké teploty. Proto je vhodné pro smažení všeho druhu.
My doporučujeme takto upravené máslo používat všude, kde používáte standardní máslo. Do teplé i studené kuchyně, do slaných i sladkých pokrmů.
Zvažujete, že byste se pustili do mytí lednice, a chcete to udělat pořádně? Vede vás k tomu vrstva ledu v mrazničce, nepříjemný zápach při otevření dveří nebo to, že v ní máte chaos a nemůžete nic najít?
Tak jako tak, máme pro vás hromadu užitečných tipů na mytí lednice přírodně nebo octem, odmrazování a organizovaní potravin tak, aby byl využitý její pln...
Máte spoustu bioodpadu a zbavujete se jej vyhazováním do směsného odpadu? Chcete to změnit a ještě si přilepšit? V tom případě si vyrobte domácí kompostér.
Biologický odpad je jediným druhem odpadu, který můžeme proměnit na cenné hnojivo.
...
Možná jste se někdy zamýšleli, jak kromě skvělého jídla z avokáda získat něco dobrého také z jeho pecky. A nebo jste někde viděli, jak taková mladá rostlina avokáda vypadá a chtěli byste ji taky. Ať už vás vede k pěstování avokáda cokoli...
Co si budeme povídat, domácí mýdla jsou skvělým dárkem k narozeninám, Vánocům i k jiným příležitostem. Jak ale taková výroba mýdla probíhá? Bojíte se, že to nezvládnete?
Nebojte, v tomto článku přinášíme postupy, nápady a také ra...