Správné oloupání a krájení ovoce může být někdy oříšek. Zatímco u jablek či hrušek většinou problém nemáme, u exotického ovoce už to může být složitější. Připravili jsme pro vás komplexního průvodce, jak na různé druhy ovoce, abyste si jejich konzumaci mohli maximálně vychutnat.

Obsah
Obecné zásady práce s ovocem
Podobně jako při přípravě jiných kvalitních potravin, i zde je pro dosažení nejlepšího výsledku důležitá správná technika a kvalitní náčiní. Mějte po ruce ostrý nůž a ovoce vždy před zpracováním důkladně omyjte. Pro pravidelnou přípravu ovoce se vyplatí pořídit:
- ostrý nůž s tenkou čepelí
- kvalitní škrabku
- prkénko s drážkou na šťávu
- různé velikosti lžic
- sítko nebo cedník na oplachování
Běžné druhy ovoce

Jablka a hrušky
Můžete loupat klasicky nožem po spirále nebo speciální škrabkou. Pro rychlé zpracování většího množství se vyplatí investovat do speciální loupačky, která ovoce zároveň zbaví jádřince.
Zde asi není potřeba rozepisovat přesný postup. Důležité je omytí hned na začátku – jakmile ovoce oloupete, omývání oloupaného ovoce jej zbytečně zbaví šťáv a chuti.

Citrusy (pomeranče, mandarinky)
Začněte naříznutím slupky na vrcholu a poté ji stáhněte v několika dílech dolů.
Postup:
- Nařízněte slupku do kříže nebo stopky na vrcholu.
- Prsty zajeďte pod slupku a uvolněte ji od dužiny.
- Stáhněte ji po částech směrem dolů.
- Oddělte jednotlivé dílky.
- V případě potřeby odstraňte bílou blanku mezi jednotlivými měsíčky.
Exotické ovoce

Mango
Mango je aromatický plod má velkou placatou pecku uprostřed, kterou je potřeba odstranit. Jak vlastně poznáte, že je mango již zralé? Dužina by měla být při zmáčknutí mírně poddajná, ale ne příliš měkká. Barvou slupky se moc řídit nemůžete, mango může být na povrchu zelené, jemně žluté či dokonce oranžové až do červena.
Dejte pozor, ať si jej nespletete s avokádem, mají podobný tvar a v některých případech i barvu. Mango má však hladší slupku, avokádo je více hrbolaté a plod bývá menší. Z pecky manga lze stejně jako z pecky avokáda vypěstovat stromek!
Postup:
- Položte mango na prkénko tak, aby stálo na užší straně.
- Najděte ploché jádro uprostřed – je orientováno stejným směrem jako plod.
- Opatrně začněte řezat do manga. Jakmile narazíte na pecku, obřežte jí co nejvíce po jejím obvodu a oddělte jí od dužiny.
- Nyní byste měli mít části dužiny bez pecky, ale stále se slupkou. Do dužiny nakrájejte mřížku, aniž byste prořízli slupku.
- Prohněte okraje ven, díky tomu se slupka prohne na druhou stranu a nakrájená mřížka se rozevře – vytvoří se „ježek“.
- Kostičky, které takto trčí, odkrojte nožem co nejblíže ke slupce nebo opatrně vyloupněte lžící.

Ananas
Zralý ananas poznáte podle sladké vůně a žlutooranžové barvy. Listy by měly jít snadno vytrhnout. Pokud drží moc pevně, je ananas ještě nezralý.
Postup:
- Odřízněte horní část s listy a spodek (asi 2-3 cm).
- Postavte ananas na prkénko.
- Odřezávejte slupku shora dolů v pruzích, snažte se odstranit i „očka“ – ty mohou být někdy hlubší než samotná slupka.
- Nakrájejte ananas podélně na čtvrtiny.
- Z každé čtvrtiny šikmo vyřízněte tvrdý střed.
- Nakrájejte na požadované kousky.

Granátové jablko
Vybírejte těžké plody s lesklou, neporušenou slupkou.
Postup:
- Nařízněte slupku v horní části do kříže (asi 2 cm).
- Opatrně rozlomte plod na poloviny.
- Připravte si mísu s vodou.
- Pod vodou opatrně vyloupněte semínka – voda zabrání stříkání šťávy. Snažte se semínka neporušit nebo nepropíchnout, aby z nich šťáva zbytečně nevytékala.
- Bílé blanky vyplavou na povrch, semínka klesnou ke dnu.
- Slijte vodu a blanky, semínka osušte.

Pitahaya (Dragon fruit – Dračí ovoce) a kiwi
Dračí ovoce je exotický plod, který má měkkou dužinu plnou drobných černých semínek. Slupka by měla být jasně zbarvená bez hnědých skvrn.
Kiwi má chlupatou, hnědozelenou slupku. Jeho zralost poznáte po hmatu – kiwi by mělo být mírně měkké.
Postup:
- Rozkrojte plod podélně na poloviny.
- Vezměte polévkovou lžíci.
- Jeďte lžící těsně pod slupkou po obvodu.
- Vyklopte dužinu ze slupky.
- Nakrájejte na plátky nebo kostky.
- Semínka jsou jedlá, neodstraňujte je.

Papája
Zralá papája se mírně poddává při zmáčknutí a voní sladce.
Postup:
- Omyjte plod a položte na délku
- Odkrojte oba konce
- Podélně rozkrojte na poloviny
- Lžící vyškrabejte semínka (nejsou jedlá)
- Lžící jeďte mezi dužinou a slupkou
- Vyloupnutou dužinu nakrájejte na měsíčky nebo kostky

Liči
Slupka zralého plodu by měla být růžově červená a šupinatá. Průsvitná dužina uvnitř je sladká s lehce květinovým aroma.
Postup:
- Palcem prorazte slupku v „pupíku“.
- Trhejte slupku směrem dolů.
- Pod slupkou je průsvitná dužina s peckou.
- Mírně dužinu naštípněte nehtem.
- Pecku vyloupněte (není jedlá).
- Snažte se dužinu nepotrhat.

Správné skladování a zralost ovoce
U méně známého ovoce může být složité určit správnou zralost. Obecně platí:
- Plod by měl mírně poddávat tlaku (kromě jablek, hrušek a podobného pevného ovoce)
- Barva by měla být charakteristická pro daný druh – ověřte si jí podle fotek na internetu. Nezapomeňte, že některé ovoce může mít více barev.
- Aroma by mělo být výrazné, ale ne přezrálé – jakmile ucítíte závan hniloby, octu nebo oder připomínající alkohol, je něco špatně.
- Slupka by neměla mít plísně ani příliš měkká místa.
Skladování
Většinu exotického ovoce skladujte při pokojové teplotě. Pokud máte nedozrálé kousky, vystavte je na parapetu, sluníčko jim pomůže dozrát. Naopak, pokud potřebujete zrání zpomalit, potřebujete tmavou a chladnou spíž nebo ledničku.
Zpracování a uchování
- Nakrájené ovoce rychle oxiduje – nejlepší je proto jej ihned po nakrájení konzumovat.
- Pro delší skladování pokapejte citronovou šťávou – díky tomu nebude povrch hnědnout.
- Pro uskladnění používejte vzduchotěsné nádoby.
- Skladujte v lednici maximálně 24 hodin.
- Banány a jablka urychlují zrání ostatního ovoce – pro delší životnost je tedy skladujte odděleně.
Správné zpracování ovoce vyžaduje praxi a trpělivost. S kvalitním náčiním a znalostí správných postupů však dokážete připravit kvalitně a bez zbytečného odpadu ty nejexotičtější druhy.
Tak co, přiznejte se – kdo dostal chuť na pořádně šťavnaté a sladké ovoce? Které je vaše nejoblíbenější? A jaké finty při zpracovávání používáte vy? Podělte se s námi v komentářích!