SodaStream: Připravte si s našimi tipy ten nejlepší perlivý nápoj!

Máte v plánu pořídit si SodaStream a chcete si tvořit vlastní sycené nápoje? Z dřívějších let si možná pamatujete sifon. Tento pomocník funguje na podobné bázi. Jak přesně? Jak si vybrat správné příslušenství a jak s výrobníkem SodaStreamem nejlépe fungovat? Máme pro vás pár tipů, na přípravu nápojů i údržbu. Pojďme na to!

Výrobník sody - sodastream
zdroj: sodastream.cz

Samotný výrobník sody

Název SodaStream se již tak zažil, že jím obecně označujeme všechny současné výrobníky sody. Zde bychom jen chtěli podotknout, že se jedná o název konkrétní firmy. Podobné výrobníky sody, někdy nazývané sodobary, vyrábějí i jiné firmy, například Philips, Orion či Tescoma.

Vybírat můžete podle vzhledu, rozměrů nebo výkonu. Zde záleží čistě na vás, čemu dáte přednost. Vždy ale mějte na paměti, jaký model od jaké značky jste si koupili. Podle toho byste totiž měli vždy dokupovat lahve a bombičky. Lahve i bombičky se totiž liší a sedí jen ke konkrétním tipům těchto přístrojů.

Lahve

Čím jiným začít, než lahvemi, ve kterých si své sodovky budete vyrábět a uchovávat. Při nákupu SodaStream i dalších výrobníků je obvykle jedna lahev součástí balení, doporučujeme ale přikoupit další. Jednak se hodí jako náhradní, ale navíc je vhodná při více početné domácnosti. Každý může mít jinou preferenci chutí a nemusíte potom přelévat sodovku jinam, abyste mohli naplnit lahev další příchutí.

K dostání jsou jak lahve plastové, tak skleněné. U skleněných je výhoda delší trvanlivosti, ale ne všechny přístroje jsou se skleněnými lahvemi kompatibilní. Nejdříve si ověřte, zda na váš SodaStream můžete konkrétní lahev našroubovat či přichytit.

Plastové lahve jsou levnější. Vyžadují ale čistění pomocí speciálních tablet. Plastové lahve nikdy nedávejte do myčky!

SodaStream lahev uzaviratelná
zdroj: sodastream.cz
LAHVE MAJÍ DATUM SPOTŘEBY! Možná vás to překvapí, ale plastové lahve od výrobníků sody mají určen datum spotřeby. Najdete ho většinou uvedené níže na lahvi. Ptáte se proč? Nezapomínejte, že při výrobě sody se dostává do lahve určitý tlak. Pokud plast opotřebovaný či starý, může se láhev roztrhnout. Proto tento fakt nepodceňujte.

Výměna bombičky SodaStream

Bombička, neboli láhev s plynem CO2, bývá také součástí balení. Co dělat, když zjistíte, že je bombička prázdná? Nemusíte kupovat novou! To by se hodně prodražilo. Místo toho prázdnou láhev vyměníte za plnou. Cena se pohybuje okolo 200 a obchod, kde vám bombičku vymění, si můžete najít na internetu. Často to bývají drogerie, obchody s elektronikou, ale i jiné podniky.

Samozřejmě platí, že ne všechny bombičky jsou stejné. U SodaStreamu jsou v současné době „růžové“ a „modré“ bombičky. Ostatní výrobci také používají své konkrétní. Myslete na to vždy před koupí i výměnou.

zdroj: pixabay.com

Pokud chcete za doplnění ušetřit, můžete zkusit využít služeb, kde se plní hasící přístroje nebo kde mají potřeby pro akvaristiku, kde mají náplň CO2 dostupnou. Třeba budete mít štěstí a bombičku si doplníte mnohem levněji.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme koupit jednu bombičku navíc, abyste měli v domácnosti dvě. Je to pársetkorunová investice navíc, ale určitě doceníte, že nemusíte hned po spotřebě té první běžet a vyměňovat. Prostě jen vyměníte za bombičku druhou a první si vyměníte, až budete mít cestu okolo.

Nejběžnější typ SodaStream bombičky
zdroj: sodastream.cz

Příchutě do sody

Nejdříve nejdůležitější informace – Vždy si nejdříve připravte sodu, až pak lijte příchuť! Nikdy předtím. Nebo budete mít doma pěknou spoušť. Sladký sirup vypění, takže je nutné ho lít až do hotové perlivé vody a následně víčkem uzavřít a protřepat.

SodaStream nabízí spoustu příchutí, které vám imitují známé sodovky jako Pepsi, Sprite a 7UP. Spousta lidí kupuje SodaStream právě kvůli těmto sirupům, aby si známé perlivé nápoje vytvořili z pohodlí domova a levněji než v obchodech. Tyto sirupy však nejsou nejlevnější a pro příklad sirup Pepsi stačí na objem 9 litrů SodaStreamu, přičemž jeho cena vychází na 120 korun. Domácí litr Pepsi za 13 korun je sice levnější než Pepsi v kupované PET lahvi, při různých slevách to však vychází zhruba nastejno.

Neznamená to, že nedoporučujeme tyto sirupy kupovat, sami jsme tak po pořízení SodaStreamu udělali.

Kromě značkových sirupů od SodaStreamu můžete ale vyzkoušet i různé další sirupy, které jsou v obchodě volně dostupné. Pokud žádný sirup nemáte, zkuste jen do hotové vody nakapat trochu citronu a přidejte pár lístků máty. Uvidíte, že takový nápoj také stojí za to. A je navíc zdravější.

Různé příchutě SodaStream sirupů
zdroj: sodastream.cz

Co vy? Používáte SodaStream? Podělte se se svými tipy a doporučeními v komentářích níže. Zajímá nás vše, co se SodaStreamu týká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *