Klíčky semínek či luštěnin jsou potravy, které mají své nesporné místo v moderní zdravé kuchyni. Pokud vás ale nelákají vakuované klíčky z obchodů, které nestojí zrovna málo a nejsou nejčerstvější, pak byste mohli zkusit klíčení sami doma. Netrvá to dlouho, nepotřebujete k tomu moc věcí a výsledek stojí za to. Pojďte to s námi zkusit.
Obsah
Proč klíčit?
Je úplně jedno, jestli jste vegetarián, vegan, preferujete raw, nebo jestli jíte všechno. Naklíčené potraviny váš jídelníček příjemně oživí a především jej obohatí o velké množství živin.
Díky klíčení se u luštěnin výrazně zlepší jejich stravitelnost a zvýší množství vitamínů a enzymů. Konzumace naklíčených luštěnin navíc nevyvolává nadýmání v takové míře, jako nenaklíčená verze. Stejně tak naklíčená semínka v sobě obsahují mnohonásobně větší množství vitamínů, než jejich neklíčené varianty.
Ovšem – kvalita samotných klíčků se odvíjí od toho, co klíčíte. Pokud budete klíčit nekvalitní potraviny, pak výsledek nebude zrovna nejlepší. Proto je dobré vědět, jak si semínka či luštěniny vybrat.
Co můžeme klíčit?
Než vám tady vyjmenujeme seznam toho, co můžete klíčit, musíme zde zdůraznit fakt, který jsme již zmínili výše. Čím kvalitnější je původ semínka/luštěniny tím lépe! Nejlepší je vyhledávat balení s označením BIO. Díky tomu budete mít jistotu, že se v nich nenachází nežádané látky. Na trhu naleznete také balení přímo určená ke klíčení. Samozřejmě zde je kvalita produktů jistá, avšak nemusíte se soustředit jen na ně – přece jen, jejich cena je vyšší.
Pokud chcete levnější variantu, pak se tedy dívejte po BIO potravinách. Jestli chcete jít cenově ještě níže, tak můžete kupovat klasická semínka a luštěniny určené ke konzumaci. I tyto lze snadno naklíčit, jen třeba nebudou mít tolik živin.
A co konkrétně tedy můžeme klíčit?
- mungo fazolky
- adzuki fazolky
- cizrna
- čočka
- hrách
- ječmen
- vojtěška (alfalfa)
- rukola
- ředkvička
- řeřicha
- chia semínka
- brokolice
- len
- sezam
Co neklíčit?
Co však rozhodně nepoužívat k nakličování a následnému konzumování, jsou semínka určená k výsadbě. Ty totiž bývají ošetřeny pesticidy.
Dále se nedoporučuje klíčit větší druhy fazolí, protože v syrovém množství nejsou lehce stravitelné, naopak vám mohou způsobit trávicí problémy. Rozhodně se vyhněte klíčení semínek melounu, které mohou být v některých případech i jedovaté!
Úplně zapomeňte také na klíčení tepelně upravených semínek/luštěnin, případně jejich půlených variant. Teplo a toto mechanické narušení většinou zbaví semínek „života“, takže z nich žádný klíček nedostanete.
Jak na správné klíčení?
Některé z potravin si vyžadují trochu jiný přístup při jejich klíčení, obecně však platí:
- Luštěniny musejí být na začátku cca 24 hodin namočeny ve vodě, u semínek je to 8 hodin (pokud nejde o ty, které vypouští gel, o tom si povíme, viz níže).
- Poté je potřeba klíčky udržovat ve vlhku, nesmí ale být ve vodě!
- Je třeba pravidelně přibližně dvakrát denně kontrolovat stav – přílišná vlhkost nebo naopak sucho vše pokazí.
- Nemějte semínka/luštěniny příliš natěsnané u sebe – nejlepší je rovnoměrně rozložená vrstva.
- Pokud uvidíte plíseň, vyhoďte celou várku!
- Veškeré nádoby a plátýnka používejte vždy čisté! Jakékoli nečistoty vedou opět k plísním.
- Můžete klíčit v tmavším prostředí i na světle.
- Nikdy nekličte na přímém slunku ani je nijak nezahřívejte!
- Nikdy nekličte v úplné tmě.
Jak to tedy v praxi celé funguje? Nejspíš vás mate, proč mají být nejdříve ponořené do vody, ale pak už je to nežádoucí.
Takto. Luštěniny i semínka je potřeba na začátku nechat ve vodě proto, aby změkly a probraly se ze svého suchého stavu. Během tohoto času nabydou na objemu a začnou se rozevírat.
Poté je potřeba přesunou je do misky nebo nádoby na klíčení (možnosti viz níže), kde jsou udržovány ve vlhku. Pokud uschnou, tak „umřou“. Pokud budou ve stojaté vodě, tak chytí plíseň a vše bude ztraceno. Proto musí být nádoba vyřešená tak, aby dokázala udržet vlhkost, ale zároveň aby mohla přebytečná voda odkapat.
V čem klíčit? Možností je více
Nejsnadnější řešení je sehnat si, co nabízí trh. Existují klíčící misky nebo sklenice, které jsou k nakličování přímo určené a zajišťují klíčkům správnou vlhkost i odvod přebytečné vody. Klíčící misky jsou většinou několika patrové nádoby, které mají dole odkapávač, kam směřuje přebytečná voda. Klíčící sklenice mají víčko vytvořené z jemného sítka a často jsou dodávány také se stojanem a odkapávací miskou.
Jestli ale nechcete nic z toho kupovat, můžete zapátrat doma a vyrobit si vlastní nádoby.
Úplně nejjednodušší je použít jemné sítko. Budete potřebovat také něco na jeho překrytí. Sítko ale neudrží dost vláhy, musíte tedy počítat s tím, že budete častěji namáčet.
Více vlhkosti vám zajistí silonky nebo silonová ponožka. Vyberte si misku ve velikosti, která vám bude vyhovovat. Tuto misku „oblečte“ do silonky – vytvoří se vám tak sítko, ze kterého bude voda odkapávat do misky. Moc nedoporučujeme klíčit tak, že byste semínka/luštěniny nasypali do silonové ponožky a tu pak namáčeli. Potraviny vám sice vyklíčí, nebude to ale rovnoměrně – uprostřed zůstanou nevyklíčené kousky.
Použít můžete také PET láhev. Jednoduše jí rozřízněte napůl. Část s víčkem (víčko odšroubujte) otočte vzhůru nohama a vložte jí do části, která stojí. Do díry po víčku dejte vatu nebo jiný propustný materiál. Díky tomu vám bude přebytečná voda odkapávat do spodní části lahve. I zde ale budou semínka a luštěniny příliš natlačené na sebe, bude tedy třeba je občas opatrně promíchat.
Velmi jednoduché je použít zavařovací sklenici, plátýnko, gumičku a misku. Semínka k naklíčení vložíte do sklenice, hrdlo překryjete plátýnkem, přichytíte jej gumičkou, obsah sklenice namočíte, a poté sklenici obrátíte dnem vzhůru a odložíte ji do misky (ideálně skleněné). Tento princip se velmi podobá klíčícím sklenicím, které mají víčko se sítkem.
Klíčení luštěnin
U klíčení luštěnin nám jde hlavně o to, aby se luštěnina probrala, pukla a vypustila klíček. Jakmile má cca 2 cm, máme klíčení hotové a můžeme vesele konzumovat. Celý postup si ukážeme na mungo fazolkách. Jsou skvělou volbou pro každého začátečníka, protože nejsou nijak choulostivé a velmi brzy je můžeme konzumovat.
Klíčení mungo fazolek:
- Nasypejte si menší množství mungo fazolí do misky a zalijte je vodou. Fazolky nabobtnají, použijte jich tedy méně! V misce nechejte 24 hodin.
- Poté je důkladně propláchněte a vložte do klíčící misky či sklenice (viz možnosti výše).
- Zhruba dvakrát denně je namočte (voda musí odtékat). Misku či sklenici udržujte přikrytou/přivřenou, aby se v ní držela vlhkost. Minimálně dvakrát denně je třeba je namočit a „vyvětrat“, aby nevznikly plísně.
- Můžete vidět, jak se fazolky otevírají a začne se v nich objevovat klíček. Již od té chvíle je možné fazolky konzumovat – jsou měkké a mají chuť jako hrášek.
- Pokud chcete nechat fazolky plně vyklíčit, tak ideální délka klíčků jsou 2 cm, viz foto.
Kdy jsou už překlíčené? U mungo fazolek je proces opravdu rychlý, pokud zaváháte, můžou vám z fazolek začít vyrůstat lístky. Naštěstí nejsou v tuto chvíli fazolky nijak závadné, můžete je tedy sníst i tak. Chuť už ale bude trochu nahořklá a také konzistence není tak příjemná. Lepší je proto nenechat je do tohoto stavu dojít. Jakmile uvidíte, že klíčky (které mají normálně bílou barvu), začínají růžovět, je již nejvyšší čas ke konzumaci, abyste si je mohli plně vychutnat.
Stejně můžete přistupovat i k adzuki fazolkám, hrachu či cizrně. Může se měnit délka jejich klíčení, a to v závislosti na teplotě a světle.
Jak klíčit malá semínka?
Semínka jsou daleko menší než luštěniny, k probuzení tedy stačí 8 hodin ve vodě.
K jejich klíčení jsou vhodnější spíše misky než sklenice, protože semínka mají tendenci se na sebe nalepit, díky misce ale budou mít dostatek prostoru. I zde můžete použít sítko s tím, že jej při klíčení přikryjete například talířkem.
Jako příklad můžeme použít vojtěšku, které se také říká alfalfa. Po namočení ve vodě semínka pečlivě omyjte a dejte do klíčící misky. Dvakrát denně je propláchněte vlažnou vodou. I zde platí, že klíčky nesmí zůstat ve vodě, voda musí odkapávat. Klíčení by nemělo probíhat na sluníčku, na světle totiž vojtěška velmi rychle pouští lístečky. Samotné klíčení by mělo trvat minimálně 3 dny.
Stejně klíčíme třeba brokolici, ječmen, ředkvičky a další.
Semínka, která pouští gel
Pozor na semínka, která pouští gel – typickým příkladem jsou chia. Ty stačí namočit jen na 15 minut. Nechcete totiž, aby vypustili gel, ale aby začali klíčit!
Po krátkém namočení je nejlepší je pořádně opláchnout od případného gelu a vložit je do klíčící misky. Vlhká semínka udržujte přikryté, a to při pokojové teplotě. Důležité je ale občasné „větrání“, aby se zamezilo plísním. Přibližně po 4 dnech začnou klíčit. Nejlepší je konzumovat je v době, kdy mají klíčky asi 1 – 1,5 cm.
Stejně naklíčíte například lněná semínka, pohanku, sezam, řeřichu či rukolu.
Využití klíčků v kuchyni
Jakmile jsou vaše klíčky ready, zamezíte dalším růstu tím, že je umístíte do lednice. I tak ale doporučujeme zkonzumovat je co nejrychleji. k čemu se vlastně hodí?
Naklíčené luštěniny se skvěle hodí do salátů. Místo klasické cizrny můžete do salátu přihodit tu naklíčenou. Naklíčená čočka je skvělá také v polévce. Stejně tak se třeba ke krémovým polévkám hodí naklíčený hrách nebo již zmíněná cizrna. Získáte tak daleko zdravější variantu, než jsou krutónky. Naklíčené mungo fazolky chutnají skvěle například s hummusem.
Naklíčená semínka jsou skvělá v kombinaci s lehkou pomazánkou. Můžete si připravit čerstvý chleba, namazat jej lučinou, tvarohem nebo avokádem a posypat naklíčenou vojtěškou nebo ředkvičkou.